Naturbruksgymnasium runtom i Sverige

Naturbruk handlar om att arbeta nära naturen på ett hållbart sätt. Att läsa naturbruk innebär att man kan arbeta med djur, växter, mark, skog och vatten, i en rad olika yrken. Naturbruksgymnasium är lantbruksskolans och skogsbruksskolans efterträdare och många ägs av privata intressenter. Grunderna på ett naturbruksgymnasium, för alla inriktningar, är biologi, ekologi, teknik och ekonomi, men även läran om naturens mångfald och hur vi påverkar den. Detta är basen och sen har många skolor olika inriktningar på sin utbildning. Det kan vara inriktning mot lantbruk, djurvård eller ridning. Direkt efter utbildningen kan man börja jobba eller läsa vidare på högskola.

Sveriges ridgymnasium

Det finns Naturbrukslinjer där man inte enbart lär sig om lantbruk, utan även om hästar och där ridsporten tar en stor plats. Sveriges ridgymnasium är ett av de gymnasium som har naturbruksprogram, men där det även ingår kurser som ridning och hästkunskap. Skolan är privatägd och finns på flera platser i Sverige och alla ligger i lantlig miljö. All tid tillbringas på skolan, då klassrummen även är stallmiljö och ridhus. Eleverna får chans att ta med sin egen häst eller låna en av skolans hästar. Där finns olika inriktningar när det gäller ridningen som hopp och dressyr, men även westernridning. Utbildningen är omväxlande teoretisk och praktisk.

Munkagårdsgymnasiet

Det här är ett naturbruksgymnasium som ligger i Tvååker i Halland. Här kan man läsa olika inriktningar inom naturbruk, såsom lantbruk, skog, trädgård eller djur. Går man lantbruksinriktningen får man lära sig om djur, växter och maskiner som används i lantbruk, men även viktiga delar som ekonomi och entreprenörskap. Skolan är utrustad med den senaste tekniken och har även ett stort antal kor, grisar och får. Med åkermark på cirka 200 hektar går det att odla en hel del spannmål och annat, som eleverna får sköta. Munkagårdsgymnasiet har även internat där eleverna kan bo.

Bollerups lantbruksinstitut

Sveriges största skoljordbruk ligger utanför Tomelilla i Skåne. Lantbruksskolan har funnits i över 100 år och elevantalet ökar stadigt. Skolans verksamhet omfattar ett stort bestånd av mjölkkor, avelsdjur av den fina rasen Simmental, samt får och lamm. Naturbruksgymnasiet huserar på över 700 hektar mark och för den maskinintresserade finns det traktorer, lastmaskiner och skördetröskor. Skolan inriktar sig även på häst och man både bor och läser på skolan.