Svenska travhästar

I Sverige, och överallt annars används varmblod som travhästar. Hästen är framavlad för att kunna trava snabbt. Trav är inte hästens naturliga gångart då det gäller att springa fort utan det är galopp, men en travhäst kan trava snabbare än den galopperar. Aveln har haft inriktning på starka och felfria ben så att de håller en hel karriär. Vid upploppet kan en travhäst ta 130 steg i minuten.

Vill du läsa mer om svensk trav, kan vi rekommendera Spelsystem.se som mer ingående information om olika svenska travsporter.

Då en travhäst pensioneras blir den ofta ridhäst. Travhästar tillhör inte de allra största hästarna så de passar utmärkt till ridsport. Om hästen har varit extremt framgångsrik kan den gå till avel för att ta vara på de bästa egenskaperna som gjorde hästen framgångsrik.

Sverige som travnation – Frances Bulwark

travhästSverige har och har haft ett antal framgångsrika travare genom tiderna. Backar man till 1950-talet så framstår en enda häst som klart skinande och det är Frances Bulwark. Hon vann nästan allt som gick att vinna. 80 segrar av 130 lopp talar sitt tydliga språk. Detta trots att hon ofta fick starta långt bak i startfältet för att göra det möjligt att ha någon form av vadhållning. Pappan som hette Bulwark kom från USA där aveln på travhästar började. Mamman hette Frances och så var det med namnet.

Frances Bulwark tränades och kördes av en annan legend inom travsport, nämligen Sören Nordin. Han körde henne i 76 av de 80 lopp som hon vann. Hon tog en hel del titlar internationellt, främst i Norden. Det var något alldeles hysteriskt kring Frances Bulwark på den tiden. Även människor som inte var det minsta intresserade av travsport kom för att se henne tävla. Märkligast av allt var att tillsammans med sin dotter – Francesdotter – var gäster i Sveriges populäraste TV-program – Hylands Hörna – 1958.

Den svenska varmblodiga travhästen härstammar från USA där det 1849 föddes en hingst som fick namnet Hambletonian. Han var flitig i aveln och blev far till 1 200 föl. I stort sett alla varmblodiga travare har gener från denna häst.  En travhäst anses ofta vara bäst mellan fyra och sex års ålder. Det kan variera kraftigt både uppåt och nedåt men som tumregel. I avelsarbetet ser man gärna att fadern är amerikansk och modern fransk. De står för lite olika egenskaper då en amerikanska hästen står för tidig utveckling medan den franska modern ska ge större uthållighet.

En av Sveriges mest kände och framgångsrike tränare är Stig H Johansson. Han tränar sina hästar på Solvalla i Stockholm. Han har vunnit över 6 000 gånger i sulkyn och dragit in en halv miljard (500 000 000) kronor i prispengar. De segrar han sätter främst är med hästen Victory Tilly som är vårt lands mest framgångsrika travhäst genom tiderna. År 2002 vann Stig H med Victory Tilly en tävling på The Medowlands i USA. Tävlingen hette Nat Ray Trot. Segertiden blev 1.08,9 på sträckan 1609 meter. Det var första gången någon häst sprungit den sträckan under 1.09.

År 2011 hedrades både Stig H Johansson och Victory Tilly av Posten inSverige som släppte ett frimärke som föreställde de båda på banan.