Hästar på svenska lantgårdar

Hästen och människan har i århundraden eller kanske årtusenden bildat en allians där människan haft en trogen vän i sin häst. Det finns många historier om hur hästar i skogsbruk räddat sin kusk som blivit fastklämd eller om de hästar som gått hem till gården med en sovande bonde på kärran bakom sig.

Förr i tiden fanns det häst i stort sett på varje gård. De hästar man idag möter på svenska lantgårdar är mest ridhästar, trav och tävlingshästar och ponnies, även om det fortfarande finns brukshästar.

hästarpåsvenskaHästens roll som dragdjur har övertagits av traktorn eller andra självgående maskiner vilka förr drogs av en häst. Den stora avhästningen i jordbruket tog sin början på 1950-talet då den lilla traktorn som kallades Grålle började säljas. Den byggdes av Massey – Ferguson och fanns bara i grått, därav namnet. En billig och effektiv liten maskin som rationaliserade bort hästen på åkrarna och på vägen. Mjölktransporten gick fyra gånger så fort med Grålle som med häste Brunte. Idag har antalet hästar på svenska gårdar börja stiga igen, men då är det inte samma arbetsuppgifter som väntar utan helt andra.

Travhästar

Runt travbanorna i Sverige har det vuxit upp många gårdar som tränar travhästar. De finns nära de stora travbanorna för att hästarna inte ska behöva transporteras så långt med vad det kan medföra av risker och stress för hästarna. Överallt i landskapet, nära till exempel Solvalla som är en travbana som ligger i Stockholm, kan man se de typiska vita staketen som hägnar in hästhagarna. En typisk del i landskapet är även den träningsoval som man ofta ser från vägen. Travsporten sysselsätter många i vårt land och flera är framgångsrika tränare som lyckas med sina hästar även internationellt.

Ridsport

Att rida är både roligt och avkopplande. Dessutom är det god motion. Intresset för ridsport är störst hos den kvinnliga hälften av befolkningen. Unga flickor i de nedre tonåren dras till stallen och ridskolorna och upplever säkert någon form av förälskelse i sin favorithäst. Håller intresset i sig har man som vuxen ett roligt intresse som ger motion och frisk luft men som även kan leda vidare till tävlingsverksamhet. Utan lantgårdar med inriktning mot ridsport vore de svårt för de flesta att kunna utöva sitt intresse. Att det finns så många hästgårdar visas inte minst i TV-programmet Bonde Söker Fru, där det nästan varje säsong finns en hästbonde som söker en bättre hälft.

Häst hemma

I och med behovet av stora sammanhängande arealer för åkerbruk har många gårdar styckats av och kvar finns en lantgård med bara lite betesmark som har förvandlats till en privatbostad med stall och hagar för den egna hästen. Man kan pendla in till jobbet i stan och komma hem till sin häst på kvällen.

 

Brukshäst för tävling och nöje

Lantgårdar med inriktning mot spannmål och/eller djurhållning kan ibland ha några hästar att tävla med i körning med vagn eller dra stadens Lucia i släde den 13 december. Det är tåliga brukshästar som man har för trevnad och nöje.