Svenska lantgårdsdjur

Vilka djur kan du förväntas kunna bekanta dig med på en svensk lantgård idag? Mjölkkor och kalvar, får och lamm, grisar, ridhästar, arbetshästar och travhästar, ponnies, katter, kaniner och marsvin, getter och deras killingar, gäss och höns, till och med strutsar och fiskar.

Från nyttodjur till sällskapsdjur

Djuren på en svensk lantgård är inte desamma idag som tidigare. Förr fanns det enbart ekonomiska och praktiska skäl till att ha djuren. Inget fick förfaras, djurens hudar blev till skinn som användes till kläder och bruksföremål, väskor, seldon, skor, stövlar, handskar och andra detaljer som var nödvändiga i vardagslivet på en lantgård. Fjädrarna användes till bolster och kuddar, hästarnas tagel till stoppning av möbler och madrasser. Och sist men inte minst så använde man deras gödsel för att återföra näring till jordarna. Idag är det inte ovanligt att man har djur för sitt eget nöje, som ett sällskap.

Hästarna användes till i stort sett allt som man idag har maskiner till. De drog plogen, harven och senare tröskan. Även kärran som man transporterade den tröskade säden till kvarnen med. Hästarna kunde även dra herrskapsvagnen om man hade en sådan. Det kanske tuffaste arbetet som hästarna fick göra var att jobba i skogen. Att dra fram timret genom skogen till närmaste väg eller älv för vidare transport. Detta småskaliga skogsbruk med häst var och är mycket skonsamt för skogen och tillämpas fortfarande i mycket liten skala.

Kor är väl det som de flesta förknippar med en lantgård. Mjölkkor för mjölkproduktion som ger oss mjölk, fil, smör och grädde. Baslivsmedel vi inte kan vara utan. Sedan håller många lantgårdar kor för köttproduktion, olika raser av biffkor som ger mycket kött. I många fall går de ute året om. En attraktion brukar vara att åka till en lantgård för att se vårsläppet. Det är när man släpper ut mjölkkorna på grönbete på våren. De beskedliga och flegmatiska kossorna brukar då bli väldigt ystra och det är ett skådespel att se deras krumsprång.

Får finns både på lantgårdar och som effektiva gräsklippare hos människor på landet som har stora ägor utan att bruka dessa på något vis. Fårens stora förtjänst är att de håller landskapet öppet förutom att de levererar ull och härliga mjuka och varma fårskinn. Lammkött är en delikates för många medan andra hävdar att det smakar ull. De senare har fel.

Grisar finns på små gårdar som hushållsgris eller julgris. Grisar är idag föremål för stordrift i stora svinstallar, men allt oftare dyker det upp bönder som under parollen “Glad gris” har sina grisa gående ute nästan året om. Grisar är mycket sociala så att besöka en gård med grisar som är ute i det fria kan bli en rolig upplevelse.

Höns föds även dessa upp i stora hönserier men på en vanlig lantgård kan man träffa på frigående höns som finns överallt och som går och pickar och letar insekter. Höns har man för äggens skull och kycklingarna blir mat eller tillåts att växa och bli stora.